Sikeres sportjogi konferencia és továbbképzés a doppingellenes küzdelem jegyében

„Őrizzük meg a magyar sport integritását!” – hangzott a jelmondat a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös konferenciáján és továbbképzésén. Hogy a doppingellenes küzdelem mennyire fontos és mindig aktuális téma, jól mutatja, hogy igen nagyszámú érdeklődő látogatott el 2017. április 10-én a MOM Kulturális Központ Kupolatermébe.

A konferencia egyből egy átfogó helyzetjelentéssel vette kezdetét, hiszen az előadók sorában elsőként dr. Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ’Doppingellenes törekvések Magyarországon’ címmel igazított el a jelenlegi szabályozásban, trendekben, módszerekben. Dr. András Krisztina, okleveles közgazdász, a Corvinus Egyetem docense ez alkalommal a dopping sportgazdasági vonatkozásaiba vezette be a jelenlévőket. Ha pedig doppingellenes konferencia, akkor természetesen nem hiányozhatott az előadók sorából dr. Tiszeker Ágnes sem, aki a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) ügyvezető igazgatójaként méltán a téma nem csak elméleti, hanem gyakorlati szakértője is. Mellette dr. Szabó Gergely, ugyancsak a MACS berkein belül a jogi oldalt ismertette meg a résztvevőkkel.

A konferencia, ahogy mindig, most sem csak jogászoktól jogászoknak szólt: az előadók sorában köszönthettük Gyurta Dánielt, aki ezúttal nem elsősorban, mint olimpiai bajnok, hanem mint a NOB sportolói bizottságának tagja vett részt az eseményen, előadása igen nagy érdeklődést vont maga után. Ám még egy olimpiai bajnok tiszteletét tette a SPORTJUS és a MOB közös eseményén: Gergely István kétszeres ötkarikás bajnok vízilabdázó immár a Budapest Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnökeként igen érdekes és szubjektív elemeket, tapasztalatokat is tartalmazó előadásában vázolta, miként működik a prevenció egy egyesületben. Schmitt Gábor második alkalommal vett részt SPORTJUS eseményen, most a kajak-kenusok elnökeként a sportágat sajnos aktuálisan igencsak érintő kérdésben, a doppingellenes küzdelmek tekintetében igazított el. Az esemény témájában további neves szakértők, sportvezetők a lehető legtöbb oldalról mutatták be, hogy ma Magyarországon hogyan is állunk a dopping ellenes küzdelemmel: Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség általános igazgatója, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Szövetség főtitkára, s dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Szövetség főtitkára egyaránt egész specifikus szegmensből láttatták a tiszta sport kérdését. Dr. Téglásy György professzor, az OSEI főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat igazgatója is megosztotta e téma beli tudását, tapasztalatait a hallgatósággal. Dr. Vaska Ottília a Magyar Olimpiai Bizottság jogásza pedig a szervezet antidopping törekvéseit vázolta.

A SPORTJUS megkülönböztetett tisztelettel köszöni az előadók részvételét, értékes és egyben tanulságos előadásaikat, melyekkel hozzájárultak a szakmai konferencia sikeréhez egy olyan témában, melyről talán nem is lehet eleget beszélni. Minden résztvevőnek ezúton is köszönjük a jelenlétét és bízunk további támogatásukban.

A témában az olimpia.hu-n az alábbi cikk jelent meg.
http://olimpia.hu/fokuszban-a-dopping-ellenes-tevekenyseg-a-mob-es-a-sportjogaszok-kozos-konferenciajan