Good Governance: sikeres sportjogi konferencia Újpesten

Sportjogi konferencia „Good Governance, avagy a helyes irányítás a hazai sportéletben” címmel a SPORTJUS Magyar Sportjogász társaság 2016. december 06. napján sikeres sportjogi konferenciát rendezett az Újpesti Önkormányzattal együttműködésben és meghívására.

A konferencia, amely nemcsak jogászok, de kiemelten sportvezetők, a sportirányításban dolgozók, sportolók, sportszakemberek és a sport iránt érdeklődők részére rendkívül hasznos, aktuális és a nemzetközi trendhez igazodó témát járta körbe. A téma a helyes irányítás, avagy a jó kormányzás a sportban volt, elméleti és gyakorlati példákkal, előadásokkal és szakmai beszámolókkal bemutatva. A konferencia nem is lehetett volna ennél időszerűbb tekintettel a Sporttörvény november 08-án elfogadott módosítására és a jövő évtől immár elfogadott új sportirányítási rendszerre. A konferencián megjelenteket Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntette és méltatta a sport társadalmi formáló erejét, amely a 100.000 fős városrészük érdekében pozitívan és értékteremtően jelenik meg.

A SPORTJUS külön és kiemelten köszöni, hogy dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony elfogadta meghívásunkat és első kézből, közvetlenül tájékoztatta a konferencia résztvevőit a Sporttörvény módosításból adódó feladatokról és a létrejövő irányításról, sportrendszerről. Államtitkár asszony előadását követően dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott főtitkára, a kormányzati és a nem-kormányzati sportszerveztek együttműködéséről, és a sport érdekében tanúsított összefogásáról tartott lényeges és meghatározó előadást. Újpest Önkormányzatának részéről dr. Tahon Róbert jegyző úr mutatta be az önkormányzat sportterületén végzett értékes és példaértékű munkáját illetve eredményeit. A SPORTJUS képviseletében dr. Nagy Zsigmond a jó kormányzás témájáról tartott előadást, kifejezetten a jogi és sport aspektusra koncentrálva nemzetközi példák tükrében.

A jó kormányzás gazdasági és sportbeli aspektusait dr. András Krisztina a Corvinus Egyetem okleveles közgazdásza fedte fel, gyakorlati és elő példákkal alátámasztva, a Budapest 2024 olimpiai pályázatra koncentrálva. Az elmélet után a sportvezetés és sportszövetségi praktikus oldaláról és a jó kormányzás gyakorlatban történő alkalmazásáról, illetve hasznosíthatóságról kaptak a konferencián résztvevők érdekfeszítő és példás előadást, amelyben Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára és Mészáros Lajos MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke beszélt a kosárlabdázás akadémiai rendszerének auditálásáról és új kritériumrendszeréről.

A SPORTJUS megkülönböztetett tisztelettel köszöni az előadók értékes közreműködését és a támogatásukat, amelynek köszönhetően a szakmai konferencia sikeresen és eredményesen megvalósulhatott a magyar sport szereplőinek előnyére és gyarapodására. Minden résztvevőnek ezúton is köszönjük a jelenlétét és bízunk további támogatásukban.

A témában a mob.hu-n az alábbi cikk jelent meg.

A konferencia Facebook képtára az alábbi linken érhető el.