A SPORTJUS kilépett a magyar sport társadalmának színe elé

 

MERRE SPORT, MERRE JOG? 2011.

Ezzel a címmel önálló rendezőként adott otthont első szakmai konferenciájának a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság a Magyar Sport Házának konferencia termében. A konferencián, amelynek fővédnöke Borkai Zsolt a MOB elnöke volt, a vendégek között köszönthettük – több elismert sportdiplomata és sportvezető mellett – dr. Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét és a NOB tiszteletbeli tagját, dr. Kamuti Jenőt a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét,  Molnár Zoltánt a MOB  főtitkárát,  dr. Soós Ágnest, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatóját, dr. Szalai Mártát a Pázmány Péter Jogtudományi Egyetem továbbképző intézetének igazgató-asszonyát, valamint dr. Szöts Gábort a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkárát. A neves sportvezetőkön kívül örömünkre a hallgatóság között látni a sportszövetségek elnökeit, főtitkárait, jogi munkatársait és sportszakembereit is.

 

A konferencia nagy érdeklődésre tartott számot, ezért örömmel fogadtuk a helyszínen érkező regisztrációkat is. A programot dr. Nagy Zsigmond SPORTJUS elnök nyitotta meg köszöntőjével, amelyben összefoglalóan a konferencia előadás-témáinak aktualitását emelte ki. Őt követte dr. Szabó Tünde tagtársunk (egyben a Magyar Úszó Szövetség főtitkára) első előadóként, aki sportvezetői tapasztalatai alapján készült előadásában mutatta be egy sportszövetség működésének jogi aspektusait, rámutatván az aktuális sportjogi szabályozás pár komoly anomáliájára is. Ezt követően dr. Vámos Attila tagtársunk (egyúttal üzletember, és a Magyar Baseball és Softball Szövetség elnöke) magával ragadó prezentációjában a doppingvétség vonatkozásában felmerülő jogi kollízió eseteire világított rá. A harmadik előadónk dr. Krzyzewsky Beáta tagtársunk (civilben ügyvéd, egyúttal korábbi sportlövő olimpikon és kontinensbajnok) a sportsérülések és a kártérítés érdekfeszítő összefüggéseinek igen nehéz témáját dolgozta fel és prezentálta igen közérthető és könnyen fogyasztható stílusban.

 

A szünet után rendkívüli felszólalási lehetőséget kért a vendégeink közül dr. Aján Tamás, akinek kérését örömmel teljesítették a szervezők. Dr. Aján Tamás beszédében méltatta a SPORTJUS tagjainak felkészültségét, kiemelte a szervezet létjogosultságát, és elismeréssel szólt mind a konferencia eddigi részéről, mind pedig a szervezetben rejlő lehetőségekről.

 

Ezután a SPORJUS főtitkára, dr. Neszmélyi Emil (civilben ügyvéd, kosárlabda-egyesületi sportvezető) a társasági adóból nyújtható támogatás jogi hátterének részleteiről, az ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatairól, valamint az aktuális pályázati helyzetről szóló ismertetőjével folytatta az előadások sorát. Ifjabb tagtársaink közül pedig dr. Trombitás Magdolna (civilben ügyvédjelölt) tartott érdekfeszítő előadást a távközlés és a technika fejlődése okán igényelt és bekövetkezett nemzetközi jogszabályi változásokról. Hatodik előadónk dr. Ábrahám Attila tagtársunk volt (civilben tanár, Szöul olimpiai bajnoka), aki előadásában a hazai sport szervezeti hátterét ismertette a jelenlévők számára. Őt dr. Mihályi Zsolt Apor tagtársunk követte (civilben önkormányzati jogtanácsos), aki az állami és a civil szféra sportban létező szabályozási határvitáit mutatta be érdekfeszítő előadásában, majd az előadások sorát dr. Nagy Zsigmond SPORTJUS elnök (egyben a MOB nemzetközi igazgatója) zárta, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgynevezett „oszakai” szabályának alakulását ismertette előadásában, egyúttal a szabály vonatkozásában a napokban történt fejleményeket is részleteiben ismertette a hallgatóság számára.

 

Ezt követően a tervezett interaktív kerekasztal beszélgetés megfelelően illeszkedett a konferencia programjába. Ezen dr. Nagy Zsigmond elnökünk társaságában dr. Szilágyi Zoltán alelnök (civilben ügyvéd, korábbi úszó olimpikon), dr. Neszmélyi Emil főtitkár és dr. Szabó Tünde tagtársunk vett részt dr. Litavecz Anna (civilben a NEFMI Sportért felelős Helyettes Államtitkárságának irodavezetője) moderálása mellett. A kerekasztal résztvevői mindannyian kaptak kérdést a jelenlévőktől. A tervezett interaktivitás eredményesen valósult meg, közelebb hozván vezetőinket és tagságunkat is a hallgatóság számára, amellyel a mindennapokban is megvalósuló közvetlen elérhetőséget is közvetíthettük a hazai sporttársadalom tagjai felé.

 

A konferencia dr. Nagy Zsigmond SPORTJUS elnök rövid beszédével zárult, amellyel előre vetítette azt a tervet, hogy e konferencia évenkénti sorozatban kerülne megrendezésre , tekintettel arra, hogy a következő évben is bőséggel adódik majd aktuális sportjogi téma, hiszen a 2012. évi Londoni Olimpiát követően erre számítani lehet.

A konferencia képtára az itt tekinthető meg: KÉPTÁR

2011. november 18.