IASL éves kongresszus 2009 beszámoló

2009. november 19. és 21. között Varósban került megrendezésre a Nemzetközi Sportjogász Szövetség (IASL) éves, immáron 15. kongresszusa. 
A kongresszus az IASL Elnökségének ülésével kezdődött, ahol a Sportjus elnöke, dr. Nemes András – a korábban egyeztetett napirendnek megfelelően – ismertette a Sportjus módosító javaslatait az IASL Alapszabályára vonatkozóan. Az IASL Elnöksége nagy örömmel fogadta javaslatainkat, és Dimitrios Panagiotopoulos elnök úr külön köszönetét fejezte ki a Sportjus építő kritikájáért. Azonban a viszonylag hosszabb lélegzetű javaslatcsomag részletes áttárgyalására az idő rövidsége miatt nem kerülhetett sor. Az Elnökség így amellett döntött, hogy a Főtitkár a Sportjus javaslatait és egyéb javaslatokat összeegyezteti és beledolgozza az Alapszabályba. Az így elkészült, egységes szerkezetű Alapszabályt pedig záros határidőn belül közzéteszi az IASL hivatalos honlapján.    
A kongresszus további részében nagyon különböző, ám annál aktuálisabb előadásokat hallgathattunk meg a doppingkérdéstől, a frissen kirobbant labdarugó bundabotrányon át egészen a lengyel-ukrán közös szervezésű labdarúgó Európa bajnokság szervezési kulissza titkáig.  
A Sportjus – a hazai sportoktatás és annak fejlesztés érdekében – most is fontosnak tartotta a külföldi szakemberekkel és sportintézményekkel való szakmai kapcsolat elmélyítését. Ennek körében spanyol, olasz és görög szakembereket kért fel és kapott tőlük pozitív választ egy – még az idén – Budapesten megtartandó sportjogi konferencián előadónként való részvételre.